"Életem szerelme a rózsa. Törekvéseim értelmét abban látom, hogy rózsáim szebbé tegyék a világot, az emberek örömére.”


KÖSZÖNETÉvekkel ezelőtt, egy januári napon amikor  túl voltunk az ünnepek zajos forgatagán, és odakint mindent hó borított, egyszer csak felcsillant bennem a felismerés: Rózsa kell a kertbe!


Azt tudtam, hogy valami komolyabbat szeretnék de még nem ismertem a fajtákat, ezért keresgélni kezdtem az interneten, hogy mi lenne a legmegfelelőbb nekünk.


Miután sok oldalt és fórumot végigböngésztem több helyen azt olvastam, hogy bizonyos rózsák, a magyar „Márk Rózsák„ sokkal szebben virágoznak mint a többi külföldi rózsa, valamint kevésbé érzékenyek a betegségekre és a hazai időjárásra.


Kicsit még bizonytalan voltam, de miután személyesen is beszéltem olyan emberekkel, akiknek Márk rózsájuk van, már nem volt tovább kétségem hogy ezeket a rózsákat nagyon fogjuk szeretni.
Hamarosan gyönyörű rózsakertünk lett, de ettől sokkal több is történt.


Gergely Bácsi rózsái közt járva hamarosan felismertem, hogy mekkora érték is, amit Ő létre hozott és megdöbbentett, mennyire kicsi az esélye ezeknek a csodálatos Rózsáknak a fennmaradáshoz.


Kollegáimmal és családommal (mikor időnk engedte) elkezdtük készíteni ezt a weboldalt ami összefoglalja Márk Gergely munkásságát, tájékozódni lehet arról is hogy hol lehet megnézni illetve megvenni ma ezeket a rózsákat. Ezt mindenképp nagyon fontosnak tartottam, mert amikor annak idején én akartam Márk rózsát venni elég kevés lehetőséget találtam a rózsák vásárlására, és a legtöbb rózsáról hosszas keresés után sem találtam képet. Úgy gondoltam, hogy ez másokat is erősen akadályozhat a rózsák vásárlásában.


Az oldal készítése közben lehetőségem nyílt rá, hogy megismerjem azt a kicsiny de elszánt csapatot, akiket ugyanúgy magával ragadott ezeknek a rózsáknak a szeretete, mint engem. Bizony nem fiatalok már, de húsz éveseket megszégyenítő energiával és lendülettel tudnak dolgozni. Most hogy Gergely bácsi meghalt mindannyian aggódunk, hogy mi lesz a virágokkal.

 


Ez úton is szeretném megköszönni a magam és még sok más rózsabarát nevében Márk Gergely bácsinak, és mindazoknak akiknek köszönhetően ezek a rózsák a mi kincseink is lehetnek.


Szeretném itt felsorolni a neveket, de mivel nem látom át teljesen hogy kinek mekkora és pontosan milyen szerepe van (volt) a Márk rózsák körül ezért elnézést kérek ha, valakit nem nevezek meg.


Úgy gondolom, hogy Gergely Bácsi ha élne Feleségének, Benedek Ilonának, Ica néninek köszönné meg a segítséget. Ő mindig mellette ált, gyakorlatilag együtt nemesítették azt a több mint 600 gyönyörű rózsatövet amelyeket mi most csodálunk.


Köszönettel tartozunk továbbá Benedek Saroltának (Mogyi-nak) Ica néni unoka húgának, aki színtén nagyon sokat tett ezekért a rózsákért (még ma is 60 évesen nap mint nap kijár gondozni őket a törökbálinti kertbe.


Nagyon köszönjük Évának, Kigyóssy-Schmidt Évának aki felismerve Gergely Bácsi rózsáinak értékét Minden követ megmozgat mind Magyarországon, mind pedig külföldön ezeknek a virágoknak a fennmaradásáért.


Köszönjük Godzsák Ilonának hogy, annyi éve szaporítja, és menti meg Márk Gergely rózsáit, és azt a végtelen türelmet amivel segíti, hogy minél több örömünk lehessen rózsáinkban. Természetesen a fotókért is nagyon hálásak vagyunk.


Köszönjük Zareczky Andrásnak, hogy Ő is olyan sok időt és energiát fordított, a rózsák megmentésére, és köszönjük azokat a rózsaképeket is, amelyeket Ő bocsátott a rendelkezésünkre.

 


Köszönjük továbbá az AZ ÁLLAMI GYÜMÖLCS- ÉS DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉSI KUTATÓ-FEJLESZTŐ KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. Érdi rózsatelepének, és Tóthné Nagy Apollóniának, hogy kitartó munkájukkal és csodálatos rózsaszeretetükkel segítik ezeket a rózsákat a fennmaradásukban.


Köszönjük a Főkertnek a Szent István parkban lévő gyönyörű Márk rózsakertet és Czakó Máriának (Marikának), hogy olyan szeretettel és figyelemmel gondozza őket, ami mindanyuinknak példamutató.


Köszönet illeti még Boronkai Gábort is, hogy annyi energiát fordít a Márk rózsák megfigyelésére, dokumentálására, és Neki is köszönjük a csodálatos rózsa fotókat.


Köszönjük Pócs Margit-nak hogy segít a Rózsák megmentésében és, hogy kimenekített annyi szép rózsatövet Törökbálintról.

 

Köszönjük Mohi Sándornak, hogy elkészítette a A Rózsaember: Márk Gergely című filmet, Gergely Bácsiról és a rózsakertjéről, A filmben elhangzó mondatokban nagy igazságok  rejlenek.

 

Köszönjük Dr. Orlóci Lászlónak, a füvészkert igazgatójának is a segítségét.


Hálásan köszönjük mindenkinek, aki bármilyen módon támogatja, vagy támogatta a Márk rózsák  fennmaradását és köszönjük azokat a lehetőségeket is, ahol nyilvánosan mindenki számára elérhetően megtekinthetőek ezek a gyönyörű virágok

 

 

A weboldal szerkesztői