RÓZSÁK ÉLŐBENHa valaki megnézi ezeket a gyönyörű rózsákat természetesen feltámad benne a vágy, hogy élőben is láthassa Őket. Márk Gergely is azt javasolja a könyvében, hogyha tehetjük élőben nézzük meg a rózsákat és személyes benyomásaink alapján válasszunk.
Alább felsoroljuk a helyszíneket ahol tudomásunk szerint Márk rózsák találhatóak, illetve lehetséges a Rózsák megtekintése:

 

 


BUDAPEST SZENT ISTVÁN PARK – RÓZSAKERTBudapest XIII. ker. Újlipótváros, Felső rakpart, Csanády utca, Hollán Ernő utca között.

A rózsakert a park déli oldalán terül el, két, sétaúttal és rózsakapuval elválasztott tágas, szépen ápolt gyepes terület 2-2 oldalára telepítve.
A telepített fajták egytől egyig Márk Gergely rózsanemesítő fajtái (összesen 240 fajta).
A rózsák 2010-ben lettek telepítve, szépen gondozottak. Minden ágyásban külön tábla szolgál a rózsa nevének és típusának jelölésére, és a nemesítő, Márk Gergely neve is fel van tüntetve. Sajnos azonban sok tábláról hiányzik a felirat. Az egyes ágyásokba azonos fajtájú rózsákból 4-6 tövet ültettek, minden ágyásba más fajtát, de néhány fajtára több ágyásban is rálelhetünk.

GODZSÁK ILONA DÍSZFAISKOLÁJA – SZŐREGIlona Vár minden érdeklődőt és rózsabarátot aki szívesen megnézné a rózsákat.

Előzetes egyeztetés szükséges, de célszerű a rózsákat virágzási időben a Szőregi rózsaünnep alkalmával megtekinteni.
 

BUDATÉTÉNYI RÓZSAKERT- ROZARIUMA rozárium a XXII. ker. Nagytétényi út és a Park u. által határolt területen található, amely az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. rózsagyűjteménye. Az intézményben elsősorban nemesítés folyik, de egyben génbank is. Területe 2,5 hektár, a parkosított kertben mintegy 1200 féle rózsát ültettek ki. Minden évben, a rózsavirágzás kezdetén (kb. két hétig) várja az érdeklődőket is. Az év többi részében elvileg zárva van, ezzel nemcsak a rózsákat védik, hanem a látogatókat is, mivel néha veszélyes vegyszerekkel kezelik a növényeket.

Sajnos az intézmény állandóan anyagi problémákkal küzd, és már többször is felröppent a hír, hogy a területet eladják. Szerencsére eddig ez nem következett be. Egyébként a rózsakert a fent említett két héten kívül is látogatható, csak előzetes egyeztetés szükséges. Mindenképpen érdemes megnézni.FERTŐDA fertődi Esterházy-kastély parkjában található Cziráky Margit Rózsakertben. A gyönyörű látványt nyújtó helyszín minden nap 10-17 óráig látogatható. A 100 éves múlttal rendezkező Rózsakertben a magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kapott helyet.

A kastély által kiadott közlemény szerint a kiválasztásnál az volt a cél, hogy a kertet Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített magyar fájtak díszítsék. Az általa nemesített 600 fajtából több mint 400 rózsafajta tálalható. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújult a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal. A Cziráky Margit Rózsakert díjfizetés ellenében látogatható.
 

FÜVÉSZKERT

 

 

A Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges(a kari szervezetbe nem tartozó) oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban az Illés utca 25. alatt működik.

 


 

SZOLNOK – BELVÁROSI PARKRozárium, magyar rózsák kertje

A park dísze az a különleges rózsaágyás, melyben a Magyarországon őshonos rózsafajtákból alakítottak ki egy gyönyörű lugast. A megyeháza és a Verseghy park közötti területrészen egykor egy – a feltételezések szerint Rerrich Béla által tervezett – közkert volt, amely a Tisza-parti séta-kerttel szoros kapcsolatban állott, de önálló egységet képezett. A korra jellemző, szabályos szerkesztésű, úgynevezett mértani kert volt, amely illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott. Itt került kialakításra a rozárium, azaz rózsakert, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákból a Magyar rózsák kertje épült meg.

Kb. 300 fajta Márk rózsa található itt. 

LUBY KASTÉLYMÚZEUM ÉS ANTIK RÓZSÁK KERTJE
A Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje Szatmár "kincses szigetén" , Nagyarban található. A kastélyt 1877-79-ben Luby Géza építtette, aki korának egyik kiemelkedő alakja volt, a gazdászatnak és kertészetnek szentelte életét. Házát saját maga által tervezett rózsaliget vette körül. Ezt a rózsakertet próbálták a felújítás során rekonstruálni. A 2010-ben telepített rózsák, mára gyönyörű rozáriumként pompáznak a kastély-kertben, közöttük sok Márk rózsa található. Minden rózsafajtát külön tábla jelöl, részletes leírással.

A kertet egész évben meg lehet
tekinteni, bejelentkezés csak hétvégi látogatás esetén szükséges, a
0620/479-4313-as telefonszámon.

Luby Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje
4922 Nagyar, Petőfi u. 6.BŐCSI RÓZSAKERT- FŐTÉR 

A Bőcsi önkormányzat 2009-ben kezdte meg egy rózsakert kiépítését egy nagyobb területen Bőcs központi részén. A rózsakertet Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített rózsafajtákkal telepítjük be, így csatlakozva Magyarország azon néhány településéhez, melyek azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a kiváló magyar rózsanemesítő rózsafajtáit megőrzik az utókor számára.


 


MÁRK GERGELY KERTJE - TÖRÖKBÁLINT:
Cím: Törökbálint Malom dülő 1.

Sajnos a kert jelenleg nem látogatható, azonban megtekinthető az M1-es autópályáról Budapest irányában

az M1 - M7 pályák találkozásánál jobb kéz felé lenézve.TOVÁBBI HELYSZÍNEK AHOL NAGYOBB MÁRK RÓZSA GYŰJTEMÉNYEK TALÁLHATÓAK:


Kecskemét, Debrecen, Nagykörű, Komlóska, Zalaegerszerszeg, Szeleste arborétum, Corvinus Egyetem - Budai Campus Dísztere, Nyíregyháza, Sopron, Göcsej, Balaton mellett: Balaton-parti sétány,


TOVÁBBI HELYSZÍNEK AHOL MÁRK RÓZSÁK TALÁLHATÓAK:


Acsa, Alsóörs, Balatonfelvidéki Nemzeti Park, Erdőtelki Arborétum, Gödöllő, Gyöngyös, Fonyód, Iregszemcse, Keszthely (a keszthelyi rószaapark elrendezésének megtekintése), Kiskunsági Nemzezi Park, Kübekháza, Pécs, Pécs-cserkút, Réd-Leslemajor, Szeged, Székesfehérvár, Tápiószelei Agrobotanikus Kert, Tiszaújváros, Vác, Veszprém.


TOVÁBBI HELYSZÍNEK, AHOL MÁRK RÓZSA KERT KIALAKÍTÁSA FOLYAMATBEN VAN:

 

Nagypáli, Acsád