"Életem szerelme a rózsa. Törekvéseim értelmét abban látom, hogy rózsáim szebbé tegyék a világot, az emberek örömére.”

 

 

 

2012. november 28-án elhunyt Márk Gergely.

Őszinte fájó szívvel búcsúzunk Tőle.


MÁRK GERGELY


Márk Gergelyről készült felvételek:

Forrás: Promontor TV (www.promontortv.hu)

Márk Gergely 85-éves.

Riport Márk Gergellyel. 2012

Beszélgetés Márk Gergellyel. Riport Márk Gergellyel. 2012,

Mentsük meg a rózsákat!

Riport a füvészkertben. 2012

 

 

Tább videók Márk Gergelyrő


Márk Gergely életútja (2003-ig)

 

 

1923. október 27-én Magyarrégenben született. 1937-től 1940-ig Marosvásárhelyen kertésztanuló. Erdély egy részét a bécsi döntés értelmében visszacsatolták az anyaországhoz, ekkor úgy határozott, hogy Bajára költözik. Beiratkozott a kertészképzőbe és 1946-ban Budapesten érettségi bizonyítványt szerzett. Közben 1944-ben bevonult katonának és 1945-ben Dániában angol hadifogságba került. Innen megszökve kalandos úton hazatért Magyarországra.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itthon, hogy a megélhetését biztosítsa, vagonkirakóként dolgozott. Emellett jelentkezett az Agártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Karára. Két műszakot is egybeszakítva dolgozott délután háromtól másnap reggel hétig, hogy reggel mehessen az előadásokra. Ebben az időben ismerkedett meg feleségével és 1949-ben összeházasodtak. Két lányuk született, öt unokájuk és jelenleg 4 dédunokájuk van.

Diplomáját 1950-ben vette át, és ettől az évtől kezdett el dolgozni Budapesten a Kertészeti Kutató Intézetben, Domokos János professzor vezetésével, a Dísznövény Osztályon. Elsőként gyűjtötte össze a hazánkban fellelhető rózsafajtákat, mintegy 1200-1400 taxont, majd külföldről is kezdte a gyűjteményt gyarapítani. Végső célja az volt, hogy létrehozza a nagy magyar rózsagyűjteményt – az első Rozáriumot – a kutatóintézet budatétényi területén. Később, a gyűjtemény fénykorában elérte a 2740 fajtát, hat hektáros területen.

1959-ben szervezte meg az első rózsakiállítást az Intézet területén. Anyagi lehetőségek híján a szervezést barátai segítették: Forrai Gábor, az Operaház díszlettervezője és Somogyi József szobrászművész. Már az első kiállításnak is nagy sikere volt, négy-ötezer látogatóval. Fénykorában 30-40 ezer ember fordult meg a kiállításokon.


A rendszerváltás viharai megtépázták a kutatóintézetet, a Rozárium területének kétharmadát eladták. A benne rejlő lehetőségeket a kerületi önkormányzat végre felismerte, és a terület további csonkítása helyett ma már támogatja a gyűjtemény fennmaradását.


Márk Gergely a kiállítások szervezése, a rózsakert irányítása mellett igen komoly nemesítői munkát is végzett, amely nyugdíjazása után is töretlenül folytatódott, mivel a fajtagyűjtemény egy részét és a nemesítési alapanyagokat Törökbálintra, saját területére mentette át.


Márk Gergely nemesítői munkásságát fémjelzi a több mint 600 törzskönyvezett fajta. Az első, államilag elismert fajtája 1967-ben a ’Budatétény' volt. Nyugdíjba vonulásáig 125 fajtát állított elő, amelyek közül 22 részesült állami elismerésben. Nyugdíjazása óta 463 fajtát nemesített, és ebből 164 kapott állami elismerést. Ezen kívül több mint 100 fajtajelöltje van megfigyelés alatt. Fajtáit a Trianonban elszakított és a jelenlegi Magyarország városairól, földrajzi helyekről, történelmi személyiségekről, a magyar szentekről és híres emberekről nevezte el. Feleségének, aki minden tekintetben segítette a munkáját, a 'Mami' nevű fajtát nemesítette.
Fajtáival nemzetközi kiállításokon is részt vett. A közelmúltban érte el legnagyobb szakmai sikerét Rómában, a kereszténység fennállásának 2000. évfordulója alkalmából megrendezett versenyen. Az 'Árpádházi Szent Erzsébet emléke' rózsája a „Futó és parkrózsa” kategóriában aranyérmet nyert. 2005-ben a 'Lippay János emléke' nevű floribunda rózsája ugyancsak Rómában bronzérmes lett. 2007-ben a németországi Gerában megrendezett „Buga 2007” kiállítás alkalmával a 'Kodály Zoltán emléke' és a 'Lippay János emléke' bronz-, míg a 'Fáy Aladár emléke' parkrózsa ezüstérmet kapott. Márk Gergely rózsáit Kecskeméten állandó, szabadtéri, élő gyűjteményes kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet a 2007-es jubileumi Szent Erzsébet évben nyitottak meg „Szent Erzsébet rózsakertje” névvel.

 

 

Gyógynövények közül több fajjal is foglalkozott, 6 saját nemesítésű gyógynövény kapott állami elismerést. Ezek között a legjelentősebb a Digitalis lanata. A „Dilacte” elnevezésű fajtáját nemcsak az OMMI, hanem a Találmányi Hivatal is elfogadta. Ez volt az első növényi találmány. A Digitalis mellett a Vinca minor-ral és a Vinca rosea-val foglalkozott. A Vinca minor-ból készült a vincamin, ami a Cavintonnak volt a kiindulója. A Vinca rosea-ból készült a vinplastin és a vincristin. Az előállított fajtajelöltek termesztése megkezdődött, de miután a hatóanyagot sikerült szintetikus úton előállítani, a termesztés abbamaradt.

Nyugdíjazása után 1981-től 1991-ig a CAOLA részére végzett nemesítési munkát, indszekticid hatású növényekkel. Olyan hazai növényeket vett kultúrába, amelyeknek inszekticid hatásuk van. A szelektált Tanacetumot a CAOLA egyik készítményébe eredményesen felhasználta.

A budatétényi rozárium 6 ha területet foglalt el, amiből ma már csak 2 ha létezik, ennek a sorsa is bizonytalan. Saját területén létesített egy gyűjteményt, amelyben saját fajtáit és Geschwind Rudolf – a múlt század elején elhunyt, a világon elismert nemesítő – fennmaradt fajtáit gyűjtötte össze. Márk Gergely szomorúan állapítja meg, hogy a kert fennmaradása sajnos csak addig biztos, amíg ő él és dolgozni tud. A gyűjtemény hungarikum és a világon egyedülálló.

Borsodban is hozzálátott egy hasonló kert létesítéséhez, de sajnos kora és a támogatás hiánya miatt nem tudta megvalósítani.

Kitüntetések és díjak:

- Munka Érdemrend ezüst fokozata, 1979.
- Munka Érdemrend arany fokozata, 1983.
- Magyar Köztársasági Arany érdemkereszt, 1999.
- Arany János Közalapítvány a Tudományért Darányi Ignác szakkuratórium díj, 2002.

- Magyar Örökség díj, 2008.
- Fleischmann Rudolf díj.
- Magyar Gyula emlékérem.

Befejezésül idézzük Márk Gergely reményét: „Remélem, hogy könyvem megjelenése felhívja a figyelmet arra, hogy eddigi munkám nemzeti célt szolgált és bizonyítéka annak, hogy nem vagyunk alábbvalók a nagy nemzeteknél. Hiszek olyan további új fajták előállításában, amelyek bizonyítják – ha az Isten éltet és megsegít -, hogy mi magyarok alkotóképességben versenytársai vagyunk a világnak.”

 

Nemesítői munkája mellett Márk Gergely szakirodalmi tevékenysége is jelentős. Négy könyvet és számos szakcikket írt, melyek több nyelven is megjelentek. Első könyve, a Rózsa 1959-ben jelent meg. Ezt követte a Kis Rózsakönyv, majd a Rózsák zsebkönyve. Utolsó könyve 2004-ben jelent meg Magyar rózsák könyve címmel.

 

 

      Hasznos linkek:

 

      Markrozsa.hu - Godzsák Ilona Honlapja

      Szőregi rózsa - Rózsatartással kapcsolatos weboldal

      kertlap.hu/mark-gergely-rozsakertje - Gergely Bácsi rózsakertjéről részletesebben

      gazlap.hu - Gergely Bácsi munkássága

      Klauzál társaság - rengeteg cikket publikál a Márk rózsákról

      lovagkert

      resinfru.hu/rozsakert - Információk a budatétényi rózsakertről

      Helpmefind - 44 000 katalogizált rózsa az egész világról, köztük Márk Gergely rózsáival

      mark-rosen.de - A márkrószákkal kapcsolatos hivatalos német weboldal.